29. november 2021

Et misbrug af alkohol, stoffer eller andet er ikke et privat problem. Et misbrug påvirker hele familien, ens arbejde og andre nære relationer. Det er langt fra liv og glade dage at vokse op i en familie med misbrug og det gør desværre alt for mange danskere i dag, i Danmark.

Sundhedsstyrelsen skønner alene, at der årligt er cirka 122.000 0-18-årige børn, der vokser op i familier med alkoholproblemer – altså voksne børn af alkoholikere.

181.000 af de 19-35-årige og 329.000 de 35+ årige, udtaler at de er vokset op i familier med et alkoholmisbrug.

Og i en undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed svarede 19,3 % af de adspurgte, som var mellem 18 og 64 år, at de i deres barndom og ungdom havde boet sammen med en voksen, der havde et alkoholproblem.

 

Det kan få store konsekvenser for de voksne børn

 

  • en tredjedel af alle børn, der vokser op i hjem med alkoholmisbrug, udvikler selv et misbrug som voksen
  • en tredjedel oplever psykiske vanskeligheder som angst, depression og spiseforstyrrelser
  • 40 % af personer i alkoholbehandling er vokset op med forældre, der drak
  • Voksne børn til en alkoholmisbruger har en brugsrate af sundhedssystemet, som er op til fire gange større end almenbefolkningen

 

Konsekvenserne er mange og det er derfor vigtigt at søge professionel hjælp så hurtigt som muligt når misbruget har taget fat. Desværre går der ofte alt for længe med dette og det er meget almindeligt at et misbrug af alkohol står på imellem 10-15 år før misbrugeren søger hjælp og kommer i behandling. Når der er gået så mange år, er skaden ofte allerede sket. Dertil er der mange der aldrig får eller søger denne hjælp!

 

Få den rigtige hjælp

 

Stort set ingen kommer ud af et misbrug alene, og slet ikke hvis det har stået på i mange år. Der er brug for professionel hjælp, i form af behandling, terapi, samtaler, mm. Se her hvordan A Alkoholbehandling København kan hjælpe dig eller en du kær her.

For ca. 90% af alle misbruger vil en intensiv ambulant behandling være det absolut bedste, og der hvor man får den bedste behandlingsprognose. Dertil kan der være store fordele i at finde et misbrugscenter hvor det er muligt at få behandling udenfor normal arbejdstid. Det har nemlig en stor positiv betydning, hvis man kan fortsætte sit arbejde og blive i vante omgivelser med familien, samtidig med at man er i behandling.

Det er aldrig for sent at bede om hjælp.