15. april 2023

En fødselsplakat er ikke bare én bestemt plakat, og derfor har du måske undret dig over, hvilke plakater der hører ind under denne kategori, og hvilken en af de mange forskellige du så skal vælge at give i gave, når du skal til barnedåb.

Personlige plakater med navn

Fødselsplakaten er først og fremmest en personlig plakat, som gøres unik ved at tilføje barnets navn og nogle eller alle de fakta, der er forbundet med fødslen. Udover navn og efternavn er det barnets vægt, længde og stjernetegn, fødested og -tidspunkt. Alle disse fakta kan spille forskellige roller i designet, og figurerer ofte sammen med en eller flere illustrationer.

Vi bør måske lige få på plads, at kært barn har mange navne, og det gælder også denne type plakat. Udover fødselsplakat kaldes den også for fødselstavle, dåbsplakat, dåbstavle og undertiden også navnetavle. Det er ikke altid givet, hvilken type plakat der er tale om, men lad os kigge på tre almindelige typer personlige plakater med navn til barnedåben.

Fødselsplakat med navn og fakta

Det er denne type plakat, du oftest vil se, når du leder efter en plakat til barnedåben. Her leger designeren med smukke skrifttyper og stiller dem dekorativt op, så de bliver en del af billedet. Imellem alle de mange fakta er søde illustrationer af forskellig slags, som skaber blikfang for det lille barn. Farveskalaen er ofte pasteller, men du kan også få fødselstavler med flere kraftige farver. Hver information er fyldt med minder og følelser, som far og mor ønsker at holde fast i. Senere kan plakaten bruges som pege- og læringsplakat, når barnets bliver gammel nok til at pege og opsøge viden. Designmulighederne er uendelige, og du finder helt sikkert en dåbsplakat, der tiltaler dig.

Fødselsplakaten med 1:1 illustration af baby

Disse fødselsplakater er noget anderledes i designet end den foregående. 1:1 plakaten forestiller en lille baby, som kan være tegnet fra forskellige vinkler, i forskellige positioner og med forskellige typer tegneredskaber. Du kan vælge imellem flere typer standardtegninger, men der er altså ikke tale om et unikt og personligt maleri af baby, hvilket hurtigt bliver en dyr affære.

Designet appellerer mere til forældrene, og denne type dåbstavler er nærliggende at give væk, hvis plakaten skal hænge i stuen frem for på børneværelset. Plakaten hedder 1:1, fordi du ved bestilling af plakaten med målene 50×70 cm kan få illustrationen printet i dit barns faktiske længde. Det betyder naturligvis ikke, at du er nødt til at skulle købe en stor 50×70 plakat for at kunne give den her fødselstavle væk i dåbsgave. Men hvis du fx køber en A3-plakat, som kun måler 42,5 cm på den lange led, er der ikke plads nok til 1:1-størrelsesforholdet. Plakaten er dog stadig superfin med sin enkle, nordiske stil.

Navneplakaten blot med barnets navn

Hvis du ikke kender alle de fakta, der skal til for at købe en navneplakat med samtlige informationer, fås også fødselsplakater designet til kun at bære barnets navn og eventuelt en fødselsdato. Disse plakater er også rigtig fine at have hængende på børneværelset over den lille seng og et oplagt valg for dig, der ikke lige kender barnets længde og vægt, eller som ikke ved, hvornår han eller hun blev født.